czwartek, 29 listopada 2012

Świąteczne choinki

Oj jak dawno mnie tu nie było. Jednak po praktykach w urzędzie skarbowym człowiek jest wy-koń-czo-ny. 
Jeszcze listopad a ja już świątecznie :)


Składniki:

  • 150 ml mleka,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 14 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 8 g cukru wanilinowego,
  • 1 białko
Wykonanie:

    Mleko mieszamy z roztopionym masłem. Robimy zaczyn z drożdży, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i rozwałkujemy na koło o średnicy ok 30 cm, dzielimy na 6 równych trójkątów. Trójkąty nacinamy po obu stronach  i końcówki spłaszczamy palcami (Tutaj jest pięknie wyjaśnione co i jak :)) Przykrywamy i odkładamy do napuszenia na 20 minut. Po tym czasie smarujemy białkiem z mlekiem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok 14 minut. Ostudzić i udekorować :)


Lukier: 
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1-2 łyżki szklanki gorącej wody
Cukier puder rozcieramy z 1-2 łyżkami gorącej wody

Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Ale ładne te Twoje choineczki :) U mnie pierniczkomania jeszcze przede mną :)

    OdpowiedzUsuń