czwartek, 13 grudnia 2012

Pyszne placuszki drożdżowe


Pyszne drożdżowe placuszki, najlepsze na świeżo zaraz po usmażeniu :)


Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży,
  • Szklanka ciepłego mleka,
  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej,
  • łyżka cukru
  • jajko,
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Wykonanie:

     Wszystkie składniki wkładamy do miksera lub wyrabiamy ręcznie -metoda dowolna. 
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30-45 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok 2 cm i kroimy w kwadraty  i pozostawiamy jeszcze na chwilkę do podrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować patelnię. 
     Rozgrzewamy olej i kładziemy placuszki. Smażymy z obu stron by były ładnie zarumienione.


Podajemy wedle upodobań z nutellą, z ulubionym dżemem lub po prostu posypane cukrem pudrem :)


Smacznego! :)

1 komentarz: