Pyszne drożdżowe placuszki, najlepsze na świeżo zaraz po usmażeniu :)
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży,
- Szklanka ciepłego mleka,
- 1/2 kg mąki pszennej tortowej,
- łyżka cukru
- jajko,
- 2 łyżki gęstej śmietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miksera lub wyrabiamy ręcznie -metoda dowolna.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok 2 cm i kroimy w kwadraty i pozostawiamy jeszcze na chwilkę do podrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować patelnię.
Rozgrzewamy olej i kładziemy placuszki. Smażymy z obu stron by były ładnie zarumienione.
Podajemy wedle upodobań z nutellą, z ulubionym dżemem lub po prostu posypane cukrem pudrem :)
Smacznego! :)
jak dziś pamiętam moja babcia takie robila pycha !
OdpowiedzUsuń