Pyszne czekoladowe ciasto z kremem kokosowym. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 85 g kakao,
- 200 ml wrzącej wody,
- 145 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 90 g masła,
- 200 g drobnego cukru,
- 50 g ciemnego cukru,
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej,
- 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Czekoladę i kakao dajemy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przesiewamy mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia.
Oba cukry wsypujemy do miski i mieszamy, dodajemy roztopione masło i krótko miksujemy. Wbijamy jajka (jedno po drugim) miksując aż do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.
Powoli wlewamy mleko kokosowe na przemian z ostygniętą czekoladą i miksujemy.
Dodajemy przesiane składniki - miksujemy tylko do połączenia się składników.
Kwadratową formę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia - samo dno, i wlewamy do niej ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok 45 min. lub do suchego patyczka.
Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić.
Składniki na krem:
- 80 ml śmietany kremówki,
- 220 g serka mascarpone,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 2 łyżki likieru kokosowego,
Wykonanie:
Kremówka i serek mascarpone powinny być chłodne.
Kremówkę ubijamy, dodajemy do niej serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Dodajemy wiórki, cukier puder i likier - mieszamy do połączenia.
Polewa czekoladowa:
- 125 ml mleka kokosowego,
- 125 g gorzkiej czekolady,
Wykonanie:
Mleko kokosowe doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nim połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Przed polaniem radzę włożyć na chwilę do lodówki.
Ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kremem kokosowym, wierzch polać czekoladą
Smacznego! :)
wygląda pyyysznie! :)
OdpowiedzUsuńWitam, Twój blog otrzymał moje wyróżnienie Liebster Blog, po szczegóły zapraszam do siebie:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html. Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńFajnie by bylo napisac skad ma sie przepis, a nie bezczelnie zrzynac od innych ;)
OdpowiedzUsuńFajnie było by się podpisać a nie bezczelnie pisać anonimowo! Pozdrowienia Anonimowy :)
UsuńCiasto pyszne. Dość wilgotne i ciężkie, więc ciężko je się po przekrojeniu przekłada. Trzeba uważać, łatwo się przełamuje, ale pycha.
OdpowiedzUsuńDorota