poniedziałek, 5 listopada 2012

Ciasto czekoladowe "Malibu"

Pyszne czekoladowe ciasto z kremem kokosowym. Polecam! 

Składniki na ciasto:
  • 85 g kakao,
  • 200 ml wrzącej wody,
  • 145 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 90 g masła,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 50 g ciemnego cukru,
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej,
  • 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej

Wykonanie:
    Czekoladę i kakao dajemy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy i odstawiamy do ostygnięcia.
    Przesiewamy mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. 
Oba cukry wsypujemy do miski i mieszamy, dodajemy roztopione masło i krótko miksujemy. Wbijamy jajka (jedno po drugim) miksując aż do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.
    Powoli wlewamy mleko kokosowe na przemian z ostygniętą czekoladą i miksujemy. 
    Dodajemy przesiane składniki - miksujemy tylko do połączenia się składników. 

   Kwadratową formę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia - samo dno, i wlewamy do niej ciasto. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok 45 min. lub do suchego patyczka.   
    Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić.

Składniki na krem:
  • 80 ml śmietany kremówki,
  • 220 g serka mascarpone,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki likieru kokosowego,
Wykonanie:
    Kremówka i serek mascarpone powinny być chłodne.  
Kremówkę ubijamy, dodajemy do niej serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Dodajemy wiórki, cukier puder i likier - mieszamy do połączenia. 
    
Polewa czekoladowa:
  • 125 ml mleka kokosowego,
  • 125 g gorzkiej czekolady,
Wykonanie:
Mleko kokosowe doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nim połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Przed polaniem radzę włożyć na chwilę do lodówki.

Ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kremem kokosowym, wierzch polać czekoladą

Smacznego! :)


5 komentarzy:

  1. Witam, Twój blog otrzymał moje wyróżnienie Liebster Blog, po szczegóły zapraszam do siebie:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html. Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie by bylo napisac skad ma sie przepis, a nie bezczelnie zrzynac od innych ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie było by się podpisać a nie bezczelnie pisać anonimowo! Pozdrowienia Anonimowy :)

      Usuń
  3. Ciasto pyszne. Dość wilgotne i ciężkie, więc ciężko je się po przekrojeniu przekłada. Trzeba uważać, łatwo się przełamuje, ale pycha.
    Dorota

    OdpowiedzUsuń