środa, 31 października 2012

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Zrobiłam je już kilka dni temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać, żeby tu coś napisać. Na prawdę pyszne o aromacie pomarańczowym :) Polecam.
Za zdjęcie przepraszam, robione na szybko, no i ten kształt, ale naprawdę było pyszne! :)

Składniki:
  • 150 g masła (o temperaturze pokojowej),
  • 2 łyżki golden syrupu (ja używam syropu sosnowego, płynny miód też się nada),
  • 175 g ciemnego cukru (użyłam po prostu brązowego),
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 25 g kakao,
  • 2 jajka,
  • skórka otarta z pomarańczy i wyciśnięty sok.
Wykonanie:
    Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Mąkę, sodę, kakao przesiewamy do miski. Masło utrzeć z syropem, dodajemy cukier i dokładnie ucieramy do gładkości. 
    Przesiane suche składniki dodajemy po łyżce na zmianę z jajkami.
Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy oraz sok. 
    Masę przekładamy do natłuszczonej oraz wyłożonej papierem do pieczenia formy. Może być 22 x 10 cm.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 170 stopni C przez ok 45 min lub do suchego patyczka.
    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.  

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz