środa, 3 października 2012

Tort orzechowo-czekoladowy

Tort zrobiony na urodziny mamy taki sobie zażyczyła i tak był. Nie za słodki. Połączenie jej dwóch ulubionych smaków orzechów i czekolady. :)
Zdjęcia tortu w całości nie udało mi się zrobić. Już nie długo szykują się kolejne dwa torty, nadrobimy i zdjęcia. :)


Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 5 jaj,
  • 5 łyżek cukru kryształu,
  • 150 g zmielonych orzechów,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Dodać żółtka i lekko wymieszać. Dodać orzechy, mieszając. Zmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty, mieszając.
Wylać na formę do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 22 cm). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 


Krem czekoladowy:
  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka rumu lub wódki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka śmietany kremówki
Wykonanie: 

     W garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może być ciepła) i miksować tylko do połączenia się składników. W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru.
    Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia. 
    Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.



Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Zachęcający widok zapewne jest pyszny,ale brakuje mi drobnego szczegółu t.j.wykończenia tortu,dekoracji czy masa czekoladowa np.nadaje się na wierzch tortu.

    OdpowiedzUsuń