wtorek, 4 września 2012

Wytrawny (?) chlebek

Czy chleb może być wytrawny? Oczywiście, że tak. Nie jest to typowy 'ciężki' chleb, lecz coś jak bułka z dodatkami, w tym przypadku były to zielone oliwki, feta i suszone pomidorki w oliwie :)
Przepis pochodzi z książki 'Mastering the Art of baking' Anneka Manning.

Chlebek z tych do odrywania :)


Składniki na ciasto: 
  • 310 ml letniej wody
  • duża szczypta cukru pudru
  • 9 g suszonych drożdży
  • 60 g roztopionego masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 900g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
Wykonanie:

        Robimy zaczyn. Do 125 ml letniej wody dodajemy cukier, drożdże i odstawiamy na ok. 5-6 minut do wyrośnięcia.
        Do dużej miski dajemy roztopione masło, mleko, resztę wody, połowę mąki i sól, mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy pozostałą połowę mąki i wyrabiamy. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
        Ciasto przekładamy do mniejszej miski wysmarowanej oliwą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i do podwojenia objętości na ok 1 i 1/2 godziny.

Składniki na farsz:

  • 160 g oliwek (dowolnych)
  • 200 g serka typu feta
  • 2 i 1/2 łyżki oregano (najlepiej świeże, ale suszone też będzie pasować)
  •  1 i 1/2 łyżki oliwy
Wykonanie:
        Oliwki posiekać, fetę 'porwać' na kawałki.

Wykonanie całości:
         Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

        Ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na placek ok 26x40cm wielkości. Nałożyć farsz zostawiając po 1 cm z dłuższych boków. Ciasto składamy na pół dłuższym bokiem i sklejamy tam gdzie zostawiliśmy po 1 cm ciasta. Kroimy na paski ok. 5 cm paski. 
         Paski zwijamy na kształt ślimaczka i kładziemy rozcięciem ku górze na wysmarowanej oliwą podłużnej blaszce  22,5 cm.
         Pieczemy ok 50 minut do zarumienienia.

Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz