Czy chleb może być wytrawny? Oczywiście, że tak. Nie jest to typowy 'ciężki' chleb, lecz coś jak bułka z dodatkami, w tym przypadku były to zielone oliwki, feta i suszone pomidorki w oliwie :)
Przepis pochodzi z książki 'Mastering the Art of baking' Anneka Manning.
Przepis pochodzi z książki 'Mastering the Art of baking' Anneka Manning.
Chlebek z tych do odrywania :)
Składniki na ciasto:
- 310 ml letniej wody
- duża szczypta cukru pudru
- 9 g suszonych drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 900g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Robimy zaczyn. Do 125 ml letniej wody dodajemy cukier, drożdże i odstawiamy na ok. 5-6 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski dajemy roztopione masło, mleko, resztę wody, połowę mąki i sól, mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy pozostałą połowę mąki i wyrabiamy. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Ciasto przekładamy do mniejszej miski wysmarowanej oliwą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i do podwojenia objętości na ok 1 i 1/2 godziny.
Składniki na farsz:
Składniki na farsz:
- 160 g oliwek (dowolnych)
- 200 g serka typu feta
- 2 i 1/2 łyżki oregano (najlepiej świeże, ale suszone też będzie pasować)
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Oliwki posiekać, fetę 'porwać' na kawałki.
Wykonanie całości:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na placek ok 26x40cm wielkości. Nałożyć farsz zostawiając po 1 cm z dłuższych boków. Ciasto składamy na pół dłuższym bokiem i sklejamy tam gdzie zostawiliśmy po 1 cm ciasta. Kroimy na paski ok. 5 cm paski.
Paski zwijamy na kształt ślimaczka i kładziemy rozcięciem ku górze na wysmarowanej oliwą podłużnej blaszce 22,5 cm.
Pieczemy ok 50 minut do zarumienienia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz