Placek pochodzenia Tureckiego. Przepyszne połączenie fety, szpinaku i przypraw. Zachęcam do wypróbowania. :)
Przepis pochodzi z książki "Mastering the Art of Bakeing" Anneka Manning
Przepis pochodzi z książki "Mastering the Art of Bakeing" Anneka Manning
Składniki:
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- 9g suszonych drożdży lub 18g świeżych
- 450g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 160 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Z drożdży świeżych robimy zaczyn (do ciepłej wody dodajemy cukier oraz drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 minut), Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, w środku robimy dziurkę dodajemy do niej ciepłe mleko oraz zaczyn (lub suche drożdże). Wyrabiamy. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 min. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Farsz:
Więc tak w oryginalnym przepisie jest cebulka oraz czosnek, ja z braku czasu postawiłam na prosty farsz składający się ze szpinaku, fety i pomidorków suszonych,
- 100g szpinaku (może być gotowy rozmrożony :))
- ok. 50 g pomidorków suszonych w oleju
- 100 g serka typu feta
Wykonanie:
Ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na placek wielkości 20x35 cm. Na jego połowie rozsmarowujemy szpinak, fetę i suszone pomidorki. Zostawiając po 1 cm z boków. Placek zamykamy z trzech boków sklejamy tak jak byśmy sklejali 'pieroga'. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju bądź oliw po 2-3min z każdej strony.
Placek podajemy z ćwiartka cytryny do pokropienia. :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz