środa, 5 września 2012

Gozleme

Placek pochodzenia Tureckiego. Przepyszne połączenie fety, szpinaku i przypraw. Zachęcam do wypróbowania. :)
Przepis pochodzi z książki "Mastering the Art of Bakeing" Anneka Manning


Składniki:
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 9g suszonych drożdży lub 18g świeżych
  • 450g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
      Z drożdży świeżych robimy zaczyn (do ciepłej wody dodajemy cukier oraz drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 minut), Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, w środku robimy dziurkę dodajemy do niej ciepłe mleko oraz zaczyn (lub suche drożdże). Wyrabiamy. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 min. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Farsz:
Więc tak w oryginalnym przepisie jest cebulka oraz czosnek, ja z braku czasu postawiłam na prosty farsz składający się ze szpinaku, fety i pomidorków suszonych,

  • 100g szpinaku (może być gotowy rozmrożony :))
  • ok. 50 g pomidorków suszonych w oleju
  • 100 g serka typu feta
Wykonanie:
    Ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na placek wielkości 20x35 cm. Na jego połowie rozsmarowujemy szpinak, fetę i suszone pomidorki. Zostawiając po 1 cm z boków. Placek zamykamy z trzech boków sklejamy tak jak byśmy sklejali 'pieroga'. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju bądź oliw  po 2-3min z każdej strony. 
Placek podajemy z ćwiartka cytryny do pokropienia. :)
Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz