Wiadomo, ze przepis z www.mojewypieki.com (Moja ulubiona kulinarna biblia! :))
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g masła
- 120 g startego na małych oczkach sera żółtego, np. cheddar
- 1/2 szklanki zimnej wody
- sól, do oprószenia
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1h.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia lub blaszce wysmarowanej masłem (im cieniej rozwałkowane ciasto tym bardziej chrupiące krakersy) . Ciasto pokroić na kwadraty lub prostokąty. Przed pieczeniem po nakłuwać krakersy i posypać solą. Piec w temperaturze 220 stopni C przez ok 5- 10 minut w zależności od grubości ciasta.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia lub blaszce wysmarowanej masłem (im cieniej rozwałkowane ciasto tym bardziej chrupiące krakersy) . Ciasto pokroić na kwadraty lub prostokąty. Przed pieczeniem po nakłuwać krakersy i posypać solą. Piec w temperaturze 220 stopni C przez ok 5- 10 minut w zależności od grubości ciasta.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz