poniedziałek, 24 września 2012

Serowe krakersy


Wiadomo, ze przepis z www.mojewypieki.com (Moja ulubiona kulinarna biblia! :))
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g masła
  • 120 g startego na małych oczkach sera żółtego, np. cheddar
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • sól, do oprószenia
Wykonanie:

     Z podanych składników wyrobić ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1h.
     Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia lub blaszce wysmarowanej masłem (im cieniej rozwałkowane ciasto tym bardziej chrupiące krakersy) . Ciasto pokroić na kwadraty lub prostokąty. Przed pieczeniem po nakłuwać krakersy i posypać solą. Piec w temperaturze 220 stopni C przez ok 5- 10 minut w zależności od grubości ciasta.
Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz