Pyszne drożdżowe bułki wiśniowe :)
Składniki: - 50g drożdży,
- 1/2 kg mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 8g cukru waniliowego,
- 2 żółtka,
- całe jajko,
- szczypta soli,
- wiśnie lub dżem wiśniowy.
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru,
2-3 łyżki ciepłej wody,
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, następnie dodajemy łyżkę mąki i połowę mleka, które powinno być letnie. Na 15 minut odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez ten czas ucieramy jajka z połową cukru i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę, wcześniej przygotowany zaczyn, pozostałe mleko, sól i dokładnie mieszamy. Teraz wyrabiamy ciasto i stopniowo dolewamy roztopione, przestudzone masło.
Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki pozostawiamy je w misce przykryte ściereczką na 30 minut i czekamy aż wyrośnie.
Dla ułatwienia można z wyrośniętego już ciasta uformować wałek, odcinać z niego nieduże kawałki i formować placuszki. Na każdy placuszek nakładamy wiśnie lub dżem wiśniowy, zalepiamy i staramy się uformować bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Przed pieczeniem można posmarować je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, wtedy skórka nabierze ładnego koloru.Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez ok. 20 minut.
Jeszcze ciepłe polać lukrem (opcjonalnie posypać cukrem pudrem(ale już ostudzone))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz