niedziela, 23 września 2012

Drożdżowe bułeczki z wiśniami

Pyszne drożdżowe bułki wiśniowe  :)
Składniki: 


  •  50g drożdży, 
  •  1/2 kg mąki pszennej,
  •  szklanka mleka, 
  •  1/2 kostki masła, 
  •  1/2 szklanki cukru, 
  •  8g cukru waniliowego, 
  •  2 żółtka, 
  •  całe jajko, 
  •  szczypta soli, 
  •  wiśnie lub dżem wiśniowy.
Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru,
2-3 łyżki ciepłej wody,

        Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, następnie dodajemy łyżkę mąki i połowę mleka, które powinno być letnie. Na 15 minut odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez ten czas ucieramy jajka z połową cukru i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę, wcześniej przygotowany zaczyn, pozostałe mleko, sól i dokładnie mieszamy. Teraz wyrabiamy ciasto i stopniowo dolewamy roztopione, przestudzone masło.            


      Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki pozostawiamy je w misce przykryte ściereczką na 30 minut i czekamy aż wyrośnie.

     Dla ułatwienia można z wyrośniętego już ciasta uformować wałek, odcinać z niego nieduże kawałki i formować placuszki. Na każdy placuszek nakładamy wiśnie lub dżem wiśniowy, zalepiamy i staramy się uformować bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Przed pieczeniem można posmarować je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, wtedy skórka nabierze ładnego koloru.
    Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez ok. 20 minut.
Jeszcze ciepłe polać lukrem (opcjonalnie posypać cukrem pudrem(ale już ostudzone))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz