piątek, 7 września 2012

Mocno czekoladowe muffiny z malinami

Mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem dżemu malinowego to bardzo dobra propozycja na kończące się lato. Polecam na chłodnie dni z gorącą herbatką :)
Przepis na ciasto pochodzi ze strony http://cioccolatogatto.blox.pl/html

Składniki na ciasto:
  •  2 jajka,
  • 110 g cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka likieru czekoladowego,
  • 65g masła,
  • 65g gorzkiej czekolady,
  • 90g maślanki,
  • 100ml wody gazowanej,
  • 90g mąki pszennej,
  • 20g kakao,
  • duża szczypta soli,
  • duża szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
      Jajka, cukier i likier ubić na gęstą, jasną pianę. Masło roztopić w garnuszku i jeszcze ciepłym zalać czekoladę, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Do ubitych jajek wlewać czekoladę, delikatnie wymieszać. Następnie dodać maślankę, a na koniec na zmianę suche składniki i wodę. Gotowym ciastem napełnić formę wyłożoną papilotkami. Piec 14-16 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Wyciąć środek i napełnić ulubionym dżemem.


      Biała chmurka to u mnie po prostu ubita śmietana wymieszana z serkiem mascarpone.

  • 250 ml kremówki,
  • 150g serka mascarpone,

     Kremówkę ubić na sztywno dodać do niej serek mascarpone, delikatnie wymieszać tak by nie było grudek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz