środa, 12 września 2012

Calzone



Składniki na ciasto:

  • duża szczypta cukru,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 7g suchych lub 14g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 350g mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
Wykonanie:

     W garnuszku podgrzać (nie zagotować!) 125ml wody, dodać do niej pokruszone drożdże (w przypadku suchych dodajemy od razu do mąki) i cukier, pozostawić w ciepłym miejscu ok 7-8 minut. Do miski dajemy mąkę, sól, zaczyn z drożdży, resztę wody i wyrabiamy. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Do miski wysmarowanej oliwą dajemy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1h. Nagrzewamy piekarnik na 240 stopni C.

Nadzienie:
  • 2 lub nawet 3 opakowania mozzarelli,
  • 2 duże pomidory,
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

     Po upływie 1h ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe kulki. Kulkę rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 22cm i  nakładamy na jej połowię pokrojone cienko mozzarellę, pomidory i parę listków bazylii zachowując przy tym po 1cm przy brzegu by można było ciasto skleić. Składamy na pół i sklejamy jak pieroga. Robimy tak samo z pozostałymi 3 kulkami. 
      Calzone pieczemy 15 minut do zarumienienia.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz