- duża szczypta cukru,
- 250 ml ciepłej wody,
- 7g suchych lub 14g świeżych drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 350g mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
Wykonanie:
W garnuszku podgrzać (nie zagotować!) 125ml wody, dodać do niej pokruszone drożdże (w przypadku suchych dodajemy od razu do mąki) i cukier, pozostawić w ciepłym miejscu ok 7-8 minut. Do miski dajemy mąkę, sól, zaczyn z drożdży, resztę wody i wyrabiamy. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Do miski wysmarowanej oliwą dajemy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1h. Nagrzewamy piekarnik na 240 stopni C.
Nadzienie:
- 2 lub nawet 3 opakowania mozzarelli,
- 2 duże pomidory,
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Po upływie 1h ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe kulki. Kulkę rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 22cm i nakładamy na jej połowię pokrojone cienko mozzarellę, pomidory i parę listków bazylii zachowując przy tym po 1cm przy brzegu by można było ciasto skleić. Składamy na pół i sklejamy jak pieroga. Robimy tak samo z pozostałymi 3 kulkami.
Calzone pieczemy 15 minut do zarumienienia.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz