niedziela, 16 września 2012

Kakaowe babeczki z kremem karmelowym


Najlepsze babeczki jakie dotychczas jadłam :)
Gdyby nie to, że krem wyszedł mi trochę za rzadki to wszystko było by pięknie a tak to trochę wygląd nad tym ubolewa.
Przepis pochodzi (jakże mogło być inaczej) z mojej ulubionej strony www.mojewypieki.com

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy 3 łyżki kakao),
  • 200g schłodzonego masła lub margaryny,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
Wykonanie:

      Składniki posiekać szybko nożem, zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wysmarowane tłuszczem  foremki na babeczki wylepić ciastem. Mi wyszło 20 małych i 10 większych. Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 stopniach C.
Krem karmelowy:
  • puszka masy kajmakowej  (400g),
  • 90g miękkiego masła,
Masło rozetrzeć na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać do po łyżce masy kajmakowej, cały czas mieszając. Schłodzić przez pół godziny. Po tym czasie masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do upieczonych babeczek.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz