Najlepsze babeczki jakie dotychczas jadłam :)
Gdyby nie to, że krem wyszedł mi trochę za rzadki to wszystko było by pięknie a tak to trochę wygląd nad tym ubolewa.
Przepis pochodzi (jakże mogło być inaczej) z mojej ulubionej strony www.mojewypieki.com
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy 3 łyżki kakao),
- 200g schłodzonego masła lub margaryny,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka,
Wykonanie:
Składniki posiekać szybko nożem, zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki wylepić ciastem. Mi wyszło 20 małych i 10 większych. Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 stopniach C.
Krem karmelowy:
- puszka masy kajmakowej (400g),
- 90g miękkiego masła,
Masło rozetrzeć na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać do po łyżce masy kajmakowej, cały czas mieszając. Schłodzić przez pół godziny. Po tym czasie masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do upieczonych babeczek.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz