Pyszne ciasto ucierane, chyba najlepsze jakie do tej pory zrobiłam :)
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
Składniki:
- 200 g masła,
- szczypta soli,
- 160 g cukru,
- 4 duże jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 600 g dowolnych owoców (ja dałam borówkę amerykańską)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz