sobota, 22 września 2012

Ciasto ucierane z borówkami

Pyszne ciasto ucierane, chyba najlepsze jakie do tej pory zrobiłam :)
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com



Składniki:
  • 200 g masła,
  • szczypta soli,
  • 160 g cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 600 g dowolnych owoców (ja dałam borówkę amerykańską)

   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:
      Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać łyżką do połączenia się składników.
       Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.
       Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru
   Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz