poniedziałek, 20 lutego 2012

Idealne puszyste ciasto na pizze! :)

Z podanych składników wyszły mi dwie spore pizze na puszystym cieście, można też zrobić 4 pizze na cienkim
cieście jak kto lubi :)



Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki wody ,
- 40 g świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki cukru,
- 600 g mąki pszennej,


- 4 łyżki oliwy  + do posmarowania ciasta i blach

- 1 pełna łyżeczka soli,

Wykonanie ciasta:

     Ciasto na pizze: Połowę ilości wody lekko podgrzać w garnuszku (ma być tylko ciepła, w żadnym wypadku nie gorąca). Do wody dodać pokruszone drożdże oraz cukier, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 5 minut (drożdże zaczną się pienić). W tym czasie podgrzać resztę wody (ma być tak samo ciepła jak poprzednio).

     Na stolnicę lub do dużej miski przesiać mąkę, pośrodku zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać w nie rozpuszczone drożdże mieszając łyżką z częścią mąki. Dodać drugą połowę wody i oliwę, wymieszać wszystko łyżką. 

     Gdy składniki z grubsza połączą się ze sobą wyjąć ciasto na stolnicę i rękami energicznie zacząć je zagniatać. Dodać sól i wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Można wyrobić ciasto w mikserze za pomocą odpowiedniej końcówki (haka do ciasta drożdżowego).

     Uformować kulę z ciasta, wysmarować ją oliwą i włożyć do dużej oraz szerokiej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto ma podwoić objętość, wyraźnie urosnąć i napuszyć się (w lecie wystarczy około 30 - 40 minut, w chłodne dni trochę dłużej). W międzyczasie przygotować dodatki, lub przynajmniej tylko ich część, resztę możemy dokończyć gdy ciasto będzie rosło w blaszkach.
     
     Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać, podzielić na 2 lub 4 części. Blaszki posmarować oliwą, na środek położyć po jednym kawałku ciasta i rozpłaszczyć je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni na grubość około 6 - 7 mm. Uformować boczy rant, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni C oraz dokończyć przygotowywanie dodatków.

     Gdy piekarnik będzie bardzo dobrze nagrzany rozłożyć nadzienie na pierwszą pizzę pomijając boczny rant. Piec przez około 12 - 15 minut aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione (dla pizzy z większej ilości ciasta i w większej blaszce czas pieczenia można wydłużyć, np. do 20 minut). Gdy brzegi ciasta będą zrumienione można sprawdzić łopatką czy spód pizzy jest również zrumieniony i chrupiący. W międzyczasie ułożyć składniki na kolejną pizzę. Wyjąć upieczoną pizzę z piekarnika i wstawić kolejną.

U mnie na pizzy dodatki to: 

- starty ser gouda,
- ser mozzarella,
- ser pleśniowy,
- ser camembert,
- serek topiony,
- rukola

Sos czosnkowy:

- jogurt naturalny,
- 3-4 średniej wielkości ząbki czosnku,
- 1,5 łyżki majonezu,
- bazylia, oregano,
- sól, pieprz,
- szczypta cukru,

Wykonanie sosu:
Jogurt i majonez wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, bazylię, oregano i cukier. Całość wymieszać.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz