Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.blox.pl
Składniki na około 20szt:
- 240 ml wody,
- 50 g masła (3 łyżki),
- 2 łyżki cukru demerara (cukier brązowy),
- szczypta soli,
- 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 średnie jajka,
Wykonanie:
W średniej wielkości garnku zagotować wodę, masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić.
Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Przygotować rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, nałożyć do niego ciasto.
Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na olej wyciskać churros długości około 12 cm, smażyć po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- drobny cukier do oprószenia lub cukier puder,
Można je maczać w gorącej czekoladzie lub w ugotowanym (ok 2h) mleku skondensowanym (słodzonym)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz