środa, 1 lutego 2012

Gofry

Z tych proporcji wychodzą 4-5 gofry (gofrownica okrągła)
Więc śmiało można podwoić składniki.

Składniki
- 160g mąki,
- 15 g cukru,
- szczypta soli,
- 50g roztopionego masła,
- 2 jajka,
- 270 ml mleka,
- ekstrakt waniliowy,

Wykonanie:
      Do naczynia wsypać mąkę, sól, roztopione masło, żółtka jajek i 1/3 mleka. Roztrzepać lekko na gładką masę, stopniowo dolewając pozostałe mleko.
      Do gładkiej masy dodać ekstrakt, wymieszać.
Włączyć gofrownice aby się dobrze nagrzała.
      W misce ubić białka ze szczyptą cukru na gęstą pianę (nie tworzącą wierzchołków), za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać ją z ciastem.
Gofrownicę posmarować niewielką ilością tłuszczu (olej, oliwa, masło). Nalewamy łyżką wazową tyle ciasta, żeby zapełniło całą foremkę. Piec 3-4 min. wedle uznania.

Podawać jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz