wtorek, 31 stycznia 2012

Kawowe delicje

 
Przepis pochodzi z książki '183 nowe przepisy Siostry Anastazji'


Składniki na ciasto I:
- 5 jaj,
- 1/2 szklanki cukru kryształu,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki suchej mielonej kawy,

Wykonanie ciasta I:
     Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę i posypać kawą.
    
Składniki na ciasto II:
- 6-7 białek,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Wykonanie ciasta II:
     Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wylać na biszkopt posypany kawą.
Upiec w temperaturze 180stopni C. przez ok 30-40 min. lub do suchego patyczka.

Składniki na masę:
- 1 kostka masła (250g),
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki cukru kryształu,
- 3 łyżki kakao,
- 3 żółtka,
- 2 paczki delicji (najlepsze będą wiśniowe),
- trochę alkoholu (niekoniecznie),
- 2 galaretki,

Wykonanie masy:
Wodę, cukier, kakao, masło podgrzać, roztrzepać i gotować ok 7 min. Po przestudzeniu dodać 3 żółtka. Ucierać zimne.

Przełożenie ciasta:
Ciasto -> masa-> nasączone (w alkoholu) delicje -> zalać tężejącą galaretką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz