Śmietanowiec
Biszkopt:
- 6 jaj,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru kryształu (można dać trochę mniej),- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa:
- 4 galaretki - różne kolory,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 1/4 szklanki słodkiego mleka,
- 3 szklanki jogurtu naturalnego ,
- 1/2 litra kwaśniej śmietany,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- cukier wanilinowy,
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 160-180 stopni C przez ok 30 min. lub do suchego patyczka. Gdy ostygnie przekroić na pół by powstały dwa placki.
Wykonanie masy:
- Galaretki rozpuścić osobno, wg przepisu. Gdy stężeją pokroić w kostkę.
- Cukier kryształ i wanilinowy rozpuścić w mleku i lekko podgrzać.
- Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody i połączyć z mlekiem i cukrem.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt, mleko z żelatyną, pokrojoną galaretkę (zamiast galaretki w masę można wmieszać owoce) i wymieszać.
Przełożenie placka:
Pierwszy blat biszkoptu -> masa -> drugi blat biszkoptu
Wstawić do lodówki by dobrze stężało.
Można podać posypane z cukrem pudrem
Smacznego! :)
pyszne i delikatne ciasto.
OdpowiedzUsuńTrochę pracochłonne, ale efekt świetny.
OdpowiedzUsuń