niedziela, 29 stycznia 2012

Śmietanowiec

Śmietanowiec
Biszkopt:

 - 6 jaj,
 - 1 szklanka mąki pszennej,
 - 1 szklanka cukru kryształu (można dać trochę mniej),
 - 1 płaska łyżeczka  proszku do pieczenia,

Masa:

- 4 galaretki - różne kolory,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 1/4 szklanki słodkiego mleka,
- 3 szklanki jogurtu naturalnego ,
- 1/2 litra kwaśniej śmietany,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- cukier wanilinowy,

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 160-180 stopni C przez ok 30 min. lub do suchego patyczka. Gdy ostygnie przekroić na pół by powstały dwa placki.

Wykonanie masy:

- Galaretki rozpuścić osobno, wg przepisu. Gdy stężeją pokroić w kostkę. 
- Cukier kryształ i wanilinowy rozpuścić w mleku i lekko podgrzać. 
- Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody i połączyć z mlekiem i cukrem. 
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt, mleko z żelatyną, pokrojoną galaretkę (zamiast galaretki w masę można wmieszać owoce) i wymieszać.

Przełożenie placka:

Pierwszy blat biszkoptu -> masa -> drugi blat biszkoptu 
Wstawić do lodówki by dobrze stężało. 

Można podać posypane z cukrem pudrem

Smacznego! :)

2 komentarze: