środa, 25 stycznia 2012

Snickers

Snickers


Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji"

Składniki na ciasto I:
- 7 jaj
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru

Składniki na ciasto II:
- 250g mielonych orzechów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek

Składniki na masę:
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki słodkiego mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 i 1/2 kostki masła

Dodatki:
-1 puszka słodkiego skondensowanego mleka (gotowanego ok. 3godziny), (Można też użyć gotowej masy)
- 3, 4 łyżki krojonych orzechów
- starta czekolada


Wykonanie ciasta I:
Ubić białka,  pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, dodać żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto piec w 180 stopniach C, ok 30-40 min, lub do suchego patyczka

Wykonanie ciasta II:
Ubić białka, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto piec w 180 stopniach C, ok 30-40 min, lub do suchego patyczka.

Wykonanie masy:
Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć dodając przestudzoną masę żółtkową (Można także dodać do smaku spirytus).

Przełożenie ciasta:
Ciasto I (część) -> 3/4 masy -> ciasto II -> mleko skondensowane-> druga część ciasta I -> pozostała masa na wierzch - Posypać orzechami lub startą czekoladą.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Polecam bardzo dobry - wszystkim bardzo smakował!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy orzechy muszą być włoskie,czy mogą być np. ziemne?

    OdpowiedzUsuń
  3. ziemne nie mają już takiego smaku...zdecydowanie włoskie :)

    OdpowiedzUsuń