wtorek, 12 lutego 2013

Norweskie bułeczki z budyniem i kokosem

Przepyszne bułeczki, są inne niż nasze tradycyjne a to za sprawą dodatku kardamonu, wzbogaca ich smak. Na prawdę warto je wypróbować :)
Z podanego przepisu wychodzi ok 16 sztuk bułeczek.
Przepis skąd? Jak zwykle http://www.mojewypieki.com/


 Składniki: 

  • 325 ml mleka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 75 g drobnego cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 roztrzepane jajko
Wykonanie:

    Mleko podgrzewamy. Do letniego mleka dodajemy masło, cukier, roztrzepane jajko i mieszamy.
    Z drożdżami robimy zaczyn. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy gotowy zaczyn z drożdży, sól, kardamon, i mleko wymieszane z pozostałymi składnikami.  Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Gdy będzie taka konieczność możemy podsypać mąką ale nie więcej niż 3 łyżki.    Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości (ok 1 i pół godziny)

Składniki na budyń:

  • 4 żółtka,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (w oryginale jest ekstrakt waniliowy),

Wykonanie:

    Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka z połową cukru i zagotowujemy. W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem aż będą białe i puszyste. Dodajemy do nich mąkę i 100 ml mleka i miksujemy.
    Wlewamy to na zagotowane mleko i gotujemy cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Gotujemy minutkę i ściągamy z palnika. Dodajemy cukier wanilinowy i mieszamy.
    Przykrywamy folią tak by dotykała budyniu (zapobiega to tworzeniu się kożucha). Odstawiamy do ostudzenia (może być lodówka)


    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 równych części. Formujemy z nich okrągłe bułeczki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
    Gdy bułeczki podwoją objętość dnem szklanki (ja użyłam kieliszka do wódki) robimy wgłębienie (przyciskamy prawie do samego końca) i napełniamy budyniem. 
    Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15 minut. Jakby za szybko się rumieniły to zmniejszamy temperaturę o 10 stopni C. 

   Po tym czasie wyciągamy bułeczki, lukrujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi! :)

Smacznego! :) 



3 komentarze:

  1. mhmmm wyglądają pysznie! a ja nie wiem dlaczego, ale jakoś boję się mojego pieczenia na drożdżach i sama nie wiem z czego to wynika :S

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sie czego bać :) Trzeba próbować nawet jeśli nie wyjdzie :)

      Usuń
  2. ...aż dostałam ślinotoku ;) Pzdr!

    OdpowiedzUsuń