Gdy tylko weszłam na MW i ujrzałam to ciasto pomyślałam, że muszę je w końcu zrobić i jest! :)
Składniki na blaszkę o wymiarach 25x30:
- 7 paczek herbatników (opakowanie po 100g),
- 1,5 puszki kajmaku (ugotowane mleko skondensowane),
- 3 szkl. mleka,
- 3/4 szkl. cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wymieszany z cukrem waniliowym (op. 16g),
- 125g masła,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 600 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%) + łyżka cukru pudru,
- 100g startej gorzkiej czekolady do posypania wierzchu,
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno formy wyłożyć I warstwę herbatników, kajmak podgrzać cały czas mieszając jeszcze ciepły wylać na herbatniki, wyrównać i położyć kolejną warstwę herbatników.
Przygotowanie budyniu:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty, energicznie mieszając by nie było grudek.
Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki i przykryć pozostałymi. Włożyć do lodówki (formę przykryć folią) najlepiej na całą noc a nawet dłużej.
Po tym czasie formę wyjąć z lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na ciasto i oprószyć startą czekoladą.
Ciasto jest gotowe do spożycia :)
Smacznego! :)
Nareszcie jakiś nowy post.:) Już nie mogłam się doczekać :P
OdpowiedzUsuńpychota ten placek
OdpowiedzUsuń